Black Friday Magyarországon

Fekete Péntek 2016 Magyarországon: készüljünk fel a számítógépekre adott legnagyobb árengedményekre


black friday 2015_42.jpg

Egy számítógép kiválasztásánál az első és legfontosabb szempont, nem, nem az ára, hanem az, hogy mire akarjuk használni! Nem mindegy, hogy új gépünk irodai munkára kell, netán videót vágni, grafikát szerkeszteni, esetleg szoftvert fejlesztenénk vagy adatbázist kezelnénk vele. El kell döntenünk, hogy szórakozáshoz vagy a szabadidőnkben van a gépre szükségünk, vagy dolgozni akarunk vele és ehhez képest sokat hozzuk-visszük magunkkal, és sokat van-e bekapcsolva.

Átlagos irodai munkához szinte mindegy, hogy milyen gépet veszünk. A speciális területekre azonban (fejlesztés, videóvágás, adatbázisok) sok memóriára, nagy és gyors háttértárgrafikára, 3d animálásra és ezekhez gyors processzorra, dedikált videókártyára (vagyis valami külső kártyára), sok memóriára van szükségünk. Ha a gépet intenzív munkára akarjuk használni, akkor nagy igénybevételt elbíró minőségi alkatrészekre lesz szükségünk.

A fenti szempontok figyelembevételével kell megnéznünk, hogy mennyibe kerül a számítógép?

Itt kell eldöntenünk, hogy laptopot, asztali gépet, vagy tabletet szeretnénk. Vannak ugyanis olyan tablet hibrid számítógépek, amikhez jár külső háttértár és billentyűzet, ezeket leginkább szórakozásra vásároljuk. Persze lehet munkára is, az ára ilyenkor több százezer forint is lehet. Laptopot akkor érdemes vásárolni, ha sokat utazunk és út közben sokat dolgozunk, vagy több telephelyünk van és mindenhol dolgozunk. Ezután jön az asztali számítógép. Az utóbbi ár/érték aránya a legjobb, cserébe többet fogyaszt áramból és helyből is.

Fel kell tenni a kérdést, hogy új számítógépre van szükség, vagy jó a használt is? Ha jó a használt, akkor érdemes garanciális gépet választani. Megint fontos tud lenni, ha vállalkozásba vesszük a számítógépet, akkor minimum egy adás-vételi szerződés legyen, de ha ÁFA visszatérítést is igénybe vehetünk, akkor nem baj, ha kapunk ÁFÁ-s számlát.

A másik szempont az a garancia. Meddig érvényes?

Hol lehet érvényesíteni a garanciát. Notebookok esetében sokszor előfordul, hogy a gépet külföldön szervizelik és minimum egy hétig tart az átnézés/javítás. A boltban minden esetben felvilágosítást kell adjanak ennek menetéről.

Azt is el kell döntenünk, hogy milyen tartozékai legyenek az új gépünknek. Ami fontos az operációs rendszer, illetve a meghajtóprogramok gyűjteménye. Természetesen vannak olyan számítógépek, ahol már előre telepítették az operációs rendszert, vagy egyáltalán nem kell telepítő médium (Apple gépek esetén). Notebookoknál töltő, akkumulátor kell, asztali gép esetében kábelek megléte a fontos még. Tablet esetében a töltő, ami ezen kívül van az nem kötelező tartozék.

És persze mégiscsak össze kell valahogy hasonlítani a különböző gépeket. Ehhez figyelembe kell vennünk a processzor sebességét, a memória és a háttértár méretét, a kijelző felbontását. A processzornak legyen minél több magja, legyen lehetőleg minél újabb és minél gyorsabb, feltéve ha a fent említett csoportból olyan számítógépet keresünk, ahol minél gyorsabb processzor kell. A memória: minél több, annál jobb, jellemzően 4-8-16GB. A háttértár: ne legyen HDD, de ha van, akkor mellette legyen SSD is, ami lényegében olyan, mint a memória, csak nem felejt. Előnye, hogy gyors, hátránya, hogy drága.

A fenti speciális szempontok mellett nem árt figyelembe venni azt sem, hogy hogyan lehet visszacserélni a gépet, ha nem felel meg az igényeinknek vagy nem működik, ingyen szállítják-e házhoz, esetleg nekünk mennyit kell utaznunk, hogy átvehessük. Ne feledjük, hogy a bolti vásárlásnak/átvételnek megvan az az előnye, hogy szakképzett eladók segítenek a választásban és kipróbálhatjuk a készüléket. Itt van tehát egy sereg szempont annak eldöntésére, hogy két vagy több, hasonló tulajdonságokkal rendelkező termék közül melyiket válasszuk ki. Ha egy megvásárlandó árucikkel kapcsolatban kialakultak a határozott elképzeléseink, akkor érdemes áttanulmányozni a hasonló kategórájú árukat kínáló üzletek kínálatát, hogy kiválasszuk az elvárásainknak leginkább megfelelő terméket.

Ha alaposan átgondoltuk a fenti szempontokat, nem marad más hátra, minthogy gondosan áttanulmányozzuk az eMag, az Extreme Digital, a Radium, a Speedshop és a Shopline webáruházak honlapjait, hogy minél felkészültebben várjuk november 25-ét, azaz a Fekete Pénteket.


Egyéb cikkek a Black Friday 2016 / Fekete Péntek 2016 -ről:Fizessen elő a hírlevelünkre!

Adja meg az e-mail címét és az elsők között fog értesülni a Black Friday 2016 kedvezményeiről és promócióiról.

Résztvevő Üzletek:


Copyright © 2016 Blackfridaynews.hu