Black Friday Magyarországon

Black Friday 2016 Magyarországon: szépségápolási termékek


black friday 2015_8.jpg

Az Egyesült Államokból indult kedvezményes vásárlási mozgalom, a Black Friday egyre népszerűbb Nyugat-Európában, és immár hazánkban is kezdik megismerni. Nem is csoda, hiszen ezen a napon óriási, akár 90%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni számtalan árucikket a mobiltelefontól a bőrcipőig. Így aztán a mozgalom szülőhazájának számító USA-ban szinte már megszokottak a boltok előtt az utcán kígyózó hatalmas sorok, a termékekért folyó „harc” során elfajuló viták, valamint a webáruházak lefagyó szerverei. De mégis mi ez az egész és honnan ered pontosan?

Az akciós nap története nagyjából a múlt század 30-as éveire nyúlik vissza. Ekkoriban vált szokássá, hogy egyes termékeket – nyilvánvalóan „marketing” céllal – az év közben megszokottnál jóval olcsóbban árusítanak, de csak az év egyetlen napján. Az évek múlásával a mozgalom kiszélesedett, a vásárlók természetesen minden évben megrohanták a boltokat, óriási káoszt és közlekedési balesetek sorát okozva – ezért használta a philadelphiai rendőrség a nem túl hízelgő fekete péntek kifejezsét, először 1961-ben. Még később aztán az USA egész területén elterjedt és bevett szokássá vált a karácsonyi bevásárlások sorát ezzel a nappal indítani – a Black Friday ugyanis a Hálaadás utáni első péntekre esik. Mára pedig valóságos népmozgalommá nőtte ki magát és mint ilyen, fontos gazdasági mérőeszközzé is vált: értékes információval szolgál egy-egy ország vásárlóerejére és vásárlási szokásaira vonatkozólag.

Nos, Magyarországon egyelőre még nem annyira relevánsak az adatok – a hazai piac első fecskéi is csak pár éve csatlakoztak a nemzetközi trendekhez. A Black Friday-ben ugyanakkro van potenciál, hiszen nemcsak óriási kedvezményeket kínál – márpedig a magyar hagyományosan árérzékeny piac -, hanem időpontja is tökéletes: idén November 25-ére esik, azaz alig pár hét választja el Karácsonytól. Utóbbi nálunk mindig is a legnagyobb ünnep volt, az üzletek forgalmának legnagyobb része a karácsonyi beszerzésekhez köthető. A lakosság pedig leginkább az adventi időszakban vásárol – a kereslet és a kínálat találkozik tehát, a kereskedők pedig nem, vagy alig kínálnak akciókat, hiszen így is-úgy is megveszik termékeiket a közelgő ünnepre való tekintettel. Ebbe a képbe hozhat új színt a Black Friday megjelenése.

Tudni kell, hogy Amerikában az akciós napon a forgalom egyre nagyobb része zajlik az interneten, érthető okok miatt. Hiszen ott nincs nyitva tartás, nem kell időre odaérni a bolt elé, kivárni a sort az utcán (november végén nagy és hosszú esők tudnak előfordulni...), esetleg könyökölni, lökdösődni a többszáz másik akciós vásárlóval. Az áttekinthetetlen és összehasonlíthatatlan választékról nem is beszélve. Nem véletlen, hogy az első akciókat Magyaroszágon is webáruházak indították.

Mi a tenedő tehát, ha különféle termékkategóriákra, például szépségápolási cikkekre szeretnénk rákeresni? Érdemes itt is világhálón indulni, hiszen aki itt nincs fenn a termékeivel, az szinte nem is „létezik”. Hazánkban a blackfriday.hu és a blackfirdaynews.hu oldalakon találhatunk „inspirációt”, hogy merre is keressünk tovább. Utóbbi oldalon jelenleg egyetlen ajánlat található – Philips szakállnyíró 8% kedvezménnyel -, de a november végi időpont közeledtével érdemes lesz még visszatérni. A számtalan webáruzában, amelyeket a magyar web kidob magából, a kisollótól a fűnyíróig szinte minden kapható – tehát szépségápolási cikkek is, adott sesetben figyelemre méltó választékban és áron. Ilyen oldal a digipig.hu is, ahol külön Szépségápolás, szájápolás fül fogadja az érdeklődőt. A számtalan termék közt itt sincsmég konkrét ajánlat a Fekete Péntekre, de az oldal részvétele az akcióban biztosra vehető.

Az oldalak közt külön kategóriát képviselnek a tematikus honlapok, tehát az olyan szájtok, amelyek kifejezetten egy termékcsoportra vagy fogalomra specializálódtak. Ha ilyet keresünk, például ellátogathatunk a legyszep.hu oldalra, ami a szépségre adó vásárlók valóságos paradicsoma. Parfümök, kéz- és arckrémek, hajápolási termékek, napozókészítmények, szájápolási termékek – mindenből óriási a váalszték, és számos termék akciósan, 3-34% kedvezménnyel kapható. Konkrétan a Black Friday-re vonatkozó akcióval ugyan itt sem találkozunk – egyelőre -, de biztosra vahető, hogy november végén itt is sok mindennel kedveskednek majd a szemfüles vásárlóknak. Érdemes tehát résen lenni, és folyamatosan figyelni a világháló akcióit!


Egyéb cikkek a Black Friday 2016 kedvezmények -ről:Fizessen elő a hírlevelünkre!

Adja meg az e-mail címét és az elsők között fog értesülni a Black Friday 2016 kedvezményeiről és promócióiról.

Résztvevő Üzletek:


Copyright © 2016 Blackfridaynews.hu