Black Friday Magyarországon

Black Friday 2016 Magyarországon: gyermekjátékok


black friday 2015_38.jpg

Az Egyesült Államokból indult kedvezményes vásárlási mozgalom, a Black Friday egyre népszerűbb Nyugat-Európában, és immár hazánkban is kezdik megismerni. Nem is csoda, hiszen ezen a napon óriási, akár 90%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni számtalan árucikket a mobiltelefontól a bőrcipőig. Így aztán a mozgalom szülőhazájának számító USA-ban szinte már megszokottak a boltok előtt az utcán kígyózó hatalmas sorok, a termékekért folyó „harc” során elfajuló viták, valamint a webáruházak lefagyó szerverei. De mégis mi ez az egész és honnan ered pontosan?

Az akciós nap története nagyjából a múlt század 30-as éveire nyúlik vissza. Ekkoriban vált szokássá, hogy egyes termékeket – nyilvánvalóan „marketing” céllal – az év közben megszokottnál jóval olcsóbban árusítanak, de csak az év egyetlen napján. Az évek múlásával a mozgalom kiszélesedett, a vásárlók természetesen minden évben megrohanták a boltokat, óriási káoszt és közlekedési balesetek sorát okozva – ezért használta a philadelphiai rendőrség a nem túl hízelgő fekete péntek kifejezsét, először 1961-ben. Még később aztán az USA egész területén elterjedt és bevett szokássá vált a karácsonyi bevásárlások sorát ezzel a nappal indítani – a Black Friday ugyanis a Hálaadás utáni első péntekre esik. Mára pedig valóságos népmozgalommá nőtte ki magát és mint ilyen, fontos gazdasági mérőeszközzé is vált: értékes információval szolgál egy-egy ország vásárlóerejére és vásárlási szokásaira vonatkozólag.

Nos, Magyarországon egyelőre még nem annyira relevánsak az adatok – a hazai piac első fecskéi is csak pár éve csatlakoztak a nemzetközi trendekhez. A Black Friday-ben ugyanakkro van potenciál, hiszen nemcsak óriási kedvezményeket kínál – márpedig a magyar hagyományosan árérzékeny piac -, hanem időpontja is tökéletes: idén November 25-ére esik, azaz alig pár hét választja el Karácsonytól. Utóbbi nálunk mindig is a legnagyobb ünnep volt, az üzletek forgalmának legnagyobb része a karácsonyi beszerzésekhez köthető. A lakosság pedig leginkább az adventi időszakban vásárol – a kereslet és a kínálat találkozik tehát, a kereskedők pedig nem, vagy alig kínálnak akciókat, hiszen így is-úgy is megveszik termékeiket a közelgő ünnepre való tekintettel. Ebbe a képbe hozhat új színt a Black Friday megjelenése.

Tudni kell, hogy Amerikában az akciós napon a forgalom egyre nagyobb része zajlik az interneten, érthető okok miatt. Hiszen ott nincs nyitva tartás, nem kell időre odaérni a bolt elé, kivárni a sort az utcán (november végén nagy és hosszú esők tudnak előfordulni...), esetleg könyökölni, lökdösődni a többszáz másik akciós vásárlóval. Az áttekinthetetlen és összehasonlíthatatlan választékról nem is beszélve. Nem véletlen, hogy az első akciókat Magyaroszágon is webáruházak indították.

Ezen a vonalon érdemes elindulnia azoknak is, akik egy bizonyos terékcsoportot, például gyerekjátékokat szeretnének vásárolni, olcsón. Az egyik legnagyobb kínálattal a shopline.hu webárauháza rendelkezik: szabadtéri játékok, sportfelszerelések, társasjátékok, építő- és készségfejlesztő játétkok – a lista óriási. Sajnos, ha kifejezetten a Black Friday-re keresünk rá, semmiféle ajánlattal sem találkozunk – legalábbis egyelőre. Ugyanakkor joggal reményekedhetünk benne, hogy november végéhez közeledve ez még változik majd.

Hasonló profilú a pindupalota.hu oldal is. Bébi játékok, babák, dekoráció, építő- és fajátékok, legó, fürdőjátékok – felsorolni is nehéz a választékot. Éppen ezért érdemes időben, már jóval november vége előtt böngészni a kínálatot, nehogy lemaradjunk a várható akciókról.

Harmadikként meg kell említenünk a tudatosszulo.hu weboldalt és webáruházat is, amely a szórakoztatáson túl elsősorban a fejlesztést, a meglévő képességek és tudás bővítését tűzte ki célul. Ennek megfelelően itt gondolkodtató, logikai játékok, természetfigyelő eszközök, kirakók, puzzle-k és hasonlók alkotják a kínálat gerincét. A weboldal neve nem véletlen: itt valószínűleg nemcsak a gyerekek, de még a szülők is találhatnak kedvükre való - szórakoztató és/vagy hasznos - termékeket.

És hogy írjunk valamit a kreatívabb személyiségű csemeték kedvéért is: nekik ott a rayher.hu webáruház, ahol kézműves hobbikhoz kapható szinte minden, az ékszerkészítéstől a gyurmázásig. Egyébként a fenti oldalak mindegyikén lehet a gyerekek korára is szűrni, hogy az ajándék még testre szabottabb legyen. Nemsokára itt a November vége, tehát apukák és anyukák: irány a webáruház!


Egyéb cikkek a Black Friday 2016 / Fekete Péntek 2016 -ről:Fizessen elő a hírlevelünkre!

Adja meg az e-mail címét és az elsők között fog értesülni a Black Friday 2016 kedvezményeiről és promócióiról.

Résztvevő Üzletek:


Copyright © 2016 Blackfridaynews.hu